Förberedelser på plats
Uppdaterad för mer än en vecka sedan
  • Välj ut lämplig plats för start och landning. Platsen ska helst vara på en jämn, slät yta, som har gott om utrymme och ligger på avstånd från hinder och människor. Ytor med grus eller liknande ska undvikas, men om det av någon anledning inte går kan du använda en startplatta. Undersök och välj ut alternativa landningsplatser om du skulle tvingas nödlanda.

• Kontrollera flygområdet. Finns det människor, kranar, ledningar, träd eller liknande som kan utföra hinder för flygningen? Grundläggande för kategori öppen, drönare A2 (<4 kg) och klass C2 är att den får flygas inom synhåll, maximalt 120 m över marken, utom när drönaren flyger över ett hinder, på 30 meters horisontellt avstånd från människor (5 meter med aktiverat låghastighetsläge, dvs max 3 m/s = 11 km/h) enligt 1:1-regeln, vilket innebär att om du t ex flyger på 5 meters höjd och ska hålla dig på minst 5 meters avstånd horisontellt. Du får aldrig flyga över folksamlingar (dvs sammankomster av människor där personer förhindras att ta sig fram pga. den tätt packade folkmassan).

• Kontrollera väderleken: temperatur, vind, dimma, molnighet. Och tänk på att minusgrader påverkar batterier negativt. Se till att hålla dem uppvärmda före start. Vid minusgrader krävs ofta extra kunskaper om batterierna – ta reda på hur just dina fungerar. I fuktigt väder och minusgrader kan det bildas is på propellrarna som innebär stor risk för haveri. Tänk på att vindhastigheten ofta ökar med höjden.

• Markera och mät in markstöd/flygstöd (GCP).

• Sätta upp avspärrningar, skyltar eller ta hjälp av andra personer för att upprätthålla säkerheten.

• Kontrollera batterinivåer – både radiosändare och drönare ska vara fulladdade vid varje flygning.

• Gör okulärbesiktning av drönaren.

• Finns det några sprickbildningar i flygkroppen eller glapp i lederna kring de fällbara armarna och så vidare?

• Uppstår det ovanliga ljud från propellrarna om du snurrar dem med fingrarna? Knastrande ljud kan tyda på smuts i motorns kullager och ska inte ignoreras.

• Är skruvar, fästen, leder eller fastsättningar lösa eller skadade? Byt ut vid behov.

• Finns det några skador eller sprickor på propellrarna? Flyg aldrig med skadade propellrar.

• Finns det några lösa eller skadade kablar?

• Finns det några lösa eller skadade anslutningar?

• Sitter propellerfästen, skruvar och propellerlås fast? (Känn efter så att de är åtdragna.)

• Se till att det inte finns några frekvensstörningar som kan påverka video och mottagare och att minneskortet (SD-kortet), foto- och videoutrustningen sitter på plats och fungerar som de ska.

• Kontrollera kompassen – behövs kalibrering? Följ tillverkarens instruktioner, eller i andra hand följande checklista;

1. Ta av klocka och andra metallföremål från dina kläder och på kroppen.

2. Slå på radiosändaren.

3. Ställ drönaren utomhus på ett underlag utan metall. Slå på strömmen.

4. Vänta tills minst sex satelliter är synliga i appen eller på radiosändarens display.

5. Starta kalibreringen i appen (om tillämpbart) eller via radiosändaren.

6. Lägg radiosändaren åt sidan, ställ dig bakom drönaren med kameran riktad från dig och lyft sedan drönaren och håll den med raka armar.

7. Rotera medurs ett komplett varv på cirka 5 till 7 sekunder.

8. ”Vält” drönaren framåt så att kamera pekar rakt nedåt i marken. Påbörja ett nytt varv i samma tempo som innan.

9. Ställ ned drönaren och säkerställ att kalibreringen lyckats.

• Skapa en flygrutt för drönare i mobilappen Map Pilot. De standardinställningar som brukar användas vid vanliga flygningar är: Flyghöjd: 35-50 m, Överlappning: 80/80 minimum, Flyghastighet: Max 2 m/s, Batteri: Battery Limited.

1. Starta appen och välj att skapa en ny flygrutt genom Create New Mission.

2. Läs igenom och acceptera villkoren genom att trycka på OK.

3. Hitta rätt område på satellitkartan som du ska flyga över.

4. Skapa ett flygområde genom att klicka ut punkter med ett klick utanför varje hörn.

5. När ett område är korrekt väljer du vilken riktning drönaren ska ha genom att dubbelklicka utanför området, drönaren kommer därefter ha detta som start/slutriktning.

6. När du är nöjd med riktningen klickar du på förstoringsglaset för att välja höjd.

7. Höjden reglerar du genom att klicka på (+) respektive (-).

8. När höjden är inställd, klickar du på det svarta verktygsmenyn ovanför kartan.

9. Börja med att sätta korrekt hastighet.

10. Ändra hastigheten genom att klicka på (+) respektive (-).

11. Rekommenderad inställning är 2 m/s.

12. Sätt sedan korrekt inställning för batteriet, ändra inställning genom att klicka på (+) respektive (-). Rekommenderad inställning är Battery Limited.

13. Ändra överlappningen genom att klicka på (+) respektive (-).

14. Rekommenderad inställning är 80/80.

15. När du är nöjd med inställningarna, klickar du på ikonen längst ner till vänster. Klicka därefter vidare på disketten för att spara.

16. När din flygrutt är sparad, klicka på pilen uppe till vänster och gå vidare genom att bekräfta med Yes.

17. Din flygrutt är nu sparad och finns längst ner i listan.

18. Editera flygningen genom att svepa vänster på raden du vill editera.

19. Ändra namnet på flygrutten till ett passande projektnamn.

20. Flygrutten är nu skapad och du kan överföra den till drönaren efter att du kopplat ihop drönaren handkontrollen och har satellitmottagning.

21. För att överföra flygrutten klickar du på ikonen längst upp till höger.

22. Klicka därefter vidare på Upload för att ladda upp flygrutten till drönaren.

23. Klicka sedan på Start för att drönaren ska lyfta och flyga rutten.