Hoppa till huvudinnehåll
Grundläggande förberedelser
Uppdaterad för mer än 7 månader sedan

Denna checklista är en sammanvävning av Transportstyrelsens dokument Drönare – utbildnings-material A2 (Rev 2020-DEC-04) och SkyMaps egna erfarenheter. Syftet är att förenkla för dig som har drönarkort och använder drönaren kommersiellt för att samla in mätdata. Checklistan utgår från kategori öppen, drönare A2 (<4 kg) och klass C2 med multirotor, vilket är det vanligaste bland våra kunder. Observera att andra förutsättningar gäller vid andra kategorier, drönare och drönarklasser. Observera också att vi har utgått från att flygning inte görs i mörker eller över vatten. Om det ska göras måste föreskrifter, försäkringar och drönarens belysning kontrolleras.

Att inneha en drönarförsäkring är viktig och vi har förmånliga försäkringar i samarbete med Adekvat Försäkring. För att ta del att erbjudandet glöm inte att bocka i SkyMap i din ansökan.

Innan du börjar flyga

  • Ta drönarkort (vi rekommenderar A2) och registrera företaget (eller fysisk person som är minst 18 år) som drönaroperatör hos Transportstyrelsen på https://dronarsidan.transportstyrelsen.se/

  • Kontrollera att drönarens vikt inklusive nyttolast (kamera, gimbal mm) stämmer överens med kategori och C-klass (<4 kg) samt att drönaren är CE-märkt.

  • Se till att drönaren kan fjärridentifieras (så att myndigheter ska kunna identifiera drönaren i luften och få information om bland annat dess märkning, registrering och operatör).

  • Se till att fjärrpilot innehar giltigt drönarkort (giltigt i 5 år från och med dagen det utfärdas).

  • Försäkra fjärrpilot och drönare enligt gällande regler och rekommendationer.

  • Ladda ner appen Map Pilot for DJI (betalapp).

  • Läs igenom drönarens manual, t ex om hur du stänger av motorerna i luften vid en nödsituation (en så kallad planerad krasch), eller hur drönaren fungerar vid motorhaveri eller isbildning på propellrarna, för att vara beredd om det skulle behövas.

  • Se till att drönarsystemet är utrustat med en s.k. geomedvetenhet (denna funktion gör att fjärrpiloten ska kunna få information om till exempel gränser i luftrummet i förhållande till drönarens position och höjd).

  • Säkerställ att samtliga medverkande personer som befinner sig i det område där driften sker har informerats om riskerna och uttryckligen har gått med på att delta.

Fick du svar på din fråga?