Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarAdministratörTeam Admin
Flourish, rutiner och arbetssätt
Flourish, rutiner och arbetssätt
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Flourish Pulse tillgodoser att medarbetarundersökningen utförs löpande över året på ett effektivt sätt. Utöver detta får du som ledare tillgång till statistik och trender som tillåter dig att bli mer datadriven i ditt ledarskap.

Utöver pulsmätningar finns det även andra chattutskick, som vi kallar Focus Areas. Dessa är främst skapade för den enskilda ledaren att främja delaktighet, närvaro och en blomstrande feedbackkultur i sitt team. I grunden genom att ställa relevanta frågor och bjuda in medarbetarna att ge feedback på ett sätt som ger många fler möjligheten att bli delaktiga, med trygghet av anonymiteten. Detta tenderar att stärka den dagliga dialogen och delaktigheten i teamet, även utanför Flourish som digital & anonym kanal.


Att skapa hållbara månadsrutiner är en viktig del av att hålla arbetet levande. Detta gör du som ledare bäst genom att prioritera och skapa tydligt fokus, samt att löpande bjuda in och engagera ditt team.

Nedan hittar du tips & trix för inspiration i ditt arbete framåt.


Kommunicera de förväntningar ni har på varandra

Berätta för medarbetarna vad du förväntar dig av dem. Exempel på detta kan vara att du önskar ett visst svarsunderlag vid pulsmätningar, men också i vilken nivå du förväntar dig deras engagemang att lämna feedback på olika frågor.

När medarbetarna vet vilka förväntningar du som ledare har, är det också viktigt att förmedla vad de kan förvänta sig tillbaka och på vilka positiva effekter detta kan skapa för både företag, team och individ.

Fredric Bohm på Wildfire

Om kravställan, stöd och nivå.

Återkoppla till teamet, håll det levande

Säkerställ att du på något vis återkopplar till teamet kring dina reflektioner och ev. åtgärder som du tagit/tänkt att ta. I vissa frågor kan det vara viktigt att få bolla med någon, exempelvis en kollega i liknande roll eller HR, så sök upp bollplank som kan stötta dig kring analys och ev. åtgärder vid behov.

Flourish Pulse är baserad på en månatlig frekvens, med fyra frågor per tillfälle. Detta gör att du med enkelhet kan följa upp på resultatet och välja ut en punkt som du prioriterar lite extra, för att sedan följa upp på detta med teamet; ev. åtgärder och insikter.

Märker du att tiden är knapp och dina förutsättningar för att kvalitativt återkoppla till teamet, var transparent med detta. När du berättar vilka förutsättningar och utmaningar du just nu har, får du enklare med dig teamet att stötta dig genom förståelse och samverkan. Upplever man detta, kan man exempelvis sänka frekvensen av feedback-insamlande frågor och hellre lägga fokus på de månatliga pulsmätningarna och att medarbetarna deltar i dessa.

PS! Team Dashboard finns tillgängligt som verktyg för dig och ditt team.

Flourish är ett verktyg för proaktiv dialog

Du som ledare måste inte alltid ha alla svar, snarare tvärtom. Se Flourish som underlag för daglig dialog med ditt team, och följ trendutvecklingen i dina prioriterade frågor.

Genom Flourish Pulse får du månatligen temperaturen inom olika frågor som du kan utgå ifrån i ditt dagliga ledarskap. Genom att bli datadriven och få tillgång till trendutvecklingen ser du enklare vart din tid kan göra mest nytta för teamet och effekten av dina insatser över tid. På Flourish brukar vi rekommendera att välja ut ett par enstaka områden att jobba med, för att undvika att springa på för många bollar.

"More focus on less topics" är ett mantra som vi försöker bidra med genom vårt verktyg. När du arbetar mer fokuserat med ett par utvalda punkter blir detta tydligare även för ditt team, vilket i slutändan kan ge positiva ringar i vattnet även i andra frågor.

Focus Areas är som nämnt ditt sätt att strukturerat och inkluderande samla in feedback kring frågor du upplever är extra prioriterade. Det finns några vanliga sätt att nyttja dessa i sitt arbete som ledare...

  • Schemalägg utvald focus area inför ex. veckomötet eller workshopen med teamet. Detta ger er feedback och förbättringsförslag att jobba med från start. Alla har alltså fått samma möjlighet att bli delaktiga och komma till tals. Då undviker ni också att vissa idéer hamnar i skymundan då vi människor har olika förutsättningar, personligheter och perspektiv.

  • Välj ut en eller ett par enstaka Focus Areas som ni jobbar med återkommande över året. Detta ger en tydlig röd tråd om vad ni prioriterar och vill driva inom ert team. Välj med fördel ut dessa fokusområden baserat på teamets önskemål.

  • Baserat på de månatliga pulsmätningarna välja ut en Focus Area för att fördjupa sig inom ett ämne som man vill få mer underlag och insikter om. Detta kan man göra genom att klicka på "Take Action" när man ser på resultatet av pulsmätningarna, då får man förslag på Focus Areas som fördjupar sig i olika delar av ämnet och samlar in feedback kring detta.

Fredric Bohm på Wildfire

Om beteendeförändring, där dialog är en grundprincip.

Besvara inkommen feedback

Feedback som lämnas genom Flourish Chatbot är alltid anonymiserad.

I de fall du får in anonym feedback från någon i ditt team, försök alltid att besvara personens feedback. Genom ett vänligt svar bekräftar du för ditt team att deras feedback blivit läst och i bästa fall uppskattad.

Om du visar uppskattning och bekräftar inkommen feedback kan det leda till att du som ledare får ökat förtroende från medarbetarna och deras benägenhet att bli än mer delaktiga samt ge och ta emot feedback. Det kan även leda till att medarbetarna lyfter känsliga frågor i tidigare skede, vilket ger dig bättre förutsättningar att finnas som ett stöd och till och med förhindra oönskade situationer.

En bra riktlinje vid hantering av inkommen feedback är begreppet "snälltolka". Detta för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för konstruktiva och engagerande svar på inkommen feedback. Vill du veta mer om att snälltolka? Klicka här

Flourish är en pusselbit, av flera

Som ansvarig chef och ledare finns det många aspekter att ta hänsyn till. Något de ledare, som lyckas allra bäst med Flourish som verktyg, gör är att man säkerställer att Flourish blir del av det dagliga arbetet och helheten.

Se till att du har ett arbetssätt där du nyttjar alla möjligheter i Flourish i kombination med exempelvis dina medarbetarsamtal och ev. handlingsplaner m.m. På så vis främjar du ett optimerat och effektivt arbetssätt som gynnar både dig och teamet.

Med andra ord, se över dina tillgängliga verktyg och rutiner för att få dessa att samverka i ett effektivt flöde. Det kommer ge dig ännu bättre förutsättningar i ditt arbete som ledare och Flourish som verktyg.


Vill du veta mer? Besök vårt hjälpcenter.

Vill du ställa specifika frågor eller få hjälp kring användandet av Flourish?

Fick du svar på din fråga?