Beställning av anropstrafik

med appen Resor och Biljetter

Uppdaterad igår

1. Anropstrafik i appen Resor och Biljetter

• Anropstrafik är anropsstyrd kollektivtrafik enligt kundernas egna tidtabeller och rutter. Med appen Resor och Biljetter kan du beställa skjuts för önskad resa inom ramarna för anropstrafikens serviceområde och -tider. Du hittar de anropssyrda tjänster som ingår i appen här.

• Var på plats i tid, eftersom fordonet inte kan vänta. Tidpunkten då anropstrafiken hämtar dig anges som ett flexibelt tidsintervall, så att olika kunders resor kan kombineras. Förbered dig dock alltid på den tidigaste möjliga upphämtningstiden.

• Anropstrafiken hämtar dig så nära den valda adressen som möjligt och kör dig till en plats i närheten av den destination du valt. En del av anropstrafiktjänsterna hämtar kunden huvudsakligen från hållplatser. Du ser upphämtningsplatsen i appen.

• Du kan också söka resor och köpa biljetter utanför anropstrafikområdet. Appen kan automatiskt föreslå en kombination av anropstrafik och buss- eller tågresor. Du hittar de tjänster som ingår i appen här.

• Hämta appen Resor och Biljetter i appbutiken Google Play eller App Store. Spara ditt namn och din telefonnummer i appen för att kunna beställa anropstrafik. Läs vid behov anvisningarna om hur du använder appen.

• Du hittar närmare information om serviceområden och -tider, priser, tjänstespecifika anvisningar och användningsvillkor på webbsidorna för respektive anropstrafiktjänst. Du hittar länkarna till dessa webbsidor här.

2. Ange adresser, tidpunkt, passagerare och hjälpmedel och sök resa

• Skriv start- och slutpunktens adresser i fälten Varifrån (A) och Vart (B) i appen eller välj adresserna på kartan. Standardadressen för resans början (A) är din nuvarande position. Du kan spara adresser du använder ofta som favoriter genom att klicka på stjärnan framför adressen. En resa kan beställas endast mellan adresser inom det serviceområde där tjänsten är tillgänglig.

• Ställ in önskad start- eller slutpunkt i det övre högra hörnet. Standardvärdet är att resan inleds så snart som möjligt. Beställ resan i god tid i förväg om du vill säkerställa att resan sker vid önskad tidpunkt. Ställ in tiden “ankomst senast” om du vill försäkra dig om att du är framme senast vid en viss tidpunkt.

• Ange antal passagerare och möjliga hjälpmedel i inställningarna för passageraruppgifter under adressfälten. Standardvärdet är en passagerare. Uppge alltid om du tar dig fram med rollator eller rullstol eller har med dig en barnvagn. I inställningarna kan du också vid behov begära upphämtning från en adress, även om den anropstrafiktjänst du använder i regel hämtar från hållplatser.

• Klicka på ”Sök Resor och Biljetter" och granska de resor appen föreslår. Förutom anropstrafik kan resesökningen också föreslå andra trafikalternativ. Om anropstrafik är tillgänglig för den resa du önskar känner du igen den på koden för anropstrafik.

3. Välj önskad resa och biljetter och bekräfta beställningen

• Klicka på anropstrafikresan och läs närmare information. Upphämtnings- och ankomsttiden för anropstrafiken anges som ett tidsintervall, så att din resa kan kombineras med andra passagerares resor. Förbered dig alltid på den tidigaste möjliga upphämtningstiden. Du kan börja följa fordonets uppskattade upphämtningstid 10 minuter innan den tidigaste möjliga upphämtningstiden.

• Välj rätt biljettprodukt för varje passagerare. Du får fram alla biljettprodukter genom att klicka på ”Visa mer”. Vid behov kan du ge föraren tilläggsuppgifter, till exempel eller anvisningar för att hitta upphämtningsplatsen. Om du vill ändra till exempel upphämtningsplatsen eller -tiden, ska du söka resan på nytt med de ändrade uppgifterna.

• Välj betalningssätt. Läs vid behov anvisningarna här. Om du vill betala anropstrafiken i fordonet eller använda en biljett som är i kraft, ska du i samband med beställningen välja betalningssättet ”Jag betalar i bilen eller jag har en giltig biljett”. Det är inte möjligt att betala i fordonet om du beställer anropstrafik som en del av en resekedja.

• Scrolla längst ner i vyn och bekräfta beställningen med ”Svep för att beställa”. Godkänn villkoren när du beställer tjänsten för första gången.

4. Följ fordonets färd och res

• Öppna resan på första sidan i appen eller under Biljetter.

• Förbered dig på att vara på plats vid den tidigaste möjliga upphämtningstiden. Fordonet kan inte vänta, eftersom det måste hålla den tidtabell som har utlovats till de övriga kunderna. Den utlovade upphämtningstiden finns i uppgifterna om beställningen.

• Du kan börja följa fordonets uppskattade upphämtningstid 10 minuter innan den tidigaste möjliga upphämtningstiden. Du får ett meddelande till din telefon om detta. Den uppskattade upphämtningstiden uppdateras i realtid baserat på fordonets position och kan förändras framåt eller bakåt inom det utlovade tidsfönstret. Du ser också fordonets position på kartan.

• Du känner igen fordonet på den använda anropstrafiktjänstens kod och fordonets namn, som anges i appen. Kunden ska på egen hand ta sig till den upphämtningsplats som anges i appen. Anropstrafikens förare får inte erbjuda assistans från dörren, om inte detta anges separat i de tjänstespecifika anvisningarna.

• Uppge det namn du använde när du beställde anropstrafiken för föraren. Du behöver inte visa biljetten om du betalade resan i samband med beställningen. Om du valde betalning i fordonet tar föraren betalt för resan enligt prislistan eller kontrollerar giltighetstiden för din biljett.

5. Avboka beställningen i god tid så att fordonet kan användas av andra

• Avboka beställningen vid behov med knappen “Avbryt” vid den nedre kanten. Bekräfta avbokningen.

• Om beställningen har betalats i appen returneras betalningen automatiskt om det vid avbokningstidpunkten är över en timme kvar till resans början. Betalningen returneras inte om avbokningen görs senare.

• Det är viktigt att avboka i god tid, så att fordonen inte är bokade i onödan och blir lediga för andra kunder.