Direct la conținutul principal
Acțiuni

Definiție, deschiderea unei poziții, setare SL/TP, regula FIFO

Adrian Breniuc avatar
Scris de Adrian Breniuc
Actualizat cu mai mult de o săptămână în urmă

Definiție: o acțiune (cunoscută și sub denumirea de „shares” și „stocks”) este un tip de titlu de valoare care reprezintă proprietatea într-o companie și reprezintă o creanță asupra unei părți a activelor și a câștigurilor companiei.

Cum se deschide o poziție? Acțiunile sunt disponibile numai în platforma xStation. Pentru a deschide o poziție, căutați simbolul STC în secțiunea Market Watch/Lista de instrumente și alegeți instrumentul din secțiunea Acțiuni/Stocks, apoi faceți dublu clic pe numele instrumentului și va apărea o fereastra de comandă. Selectați volumul (numărul de acțiuni pe care doriți să le cumpărați) și faceți clic pe BUY.

Cum să adăugați un Stop Loss (SL) sau Take Profit (TP)?

Dacă aveți deja o poziție deschisă pe Acțiuni, nu este posibil să adăugați SL sau TP la o singură poziție, dar este posibil să adăugați un ordin în așteptare separat, care va funcționa ca un SL sau TP.

Faceți clic la poziții deschise pe butonul + de sub coloana TP/SL din dreptul poziției selectate, setați un preț și faceți clic pe ordinul în așteptare adecvat. Ordinul stop de vânzare corespunde ordinului Stop loss, Ordinul limită de vânzare corespunde Take profit.

În cazul ordinelor în așteptare, este necesară și setarea volumului, ceea ce înseamnă numărul de acțiuni la care ar trebui să se aplice ordinul în așteptare TP/SL.

🚩Ordinele în așteptare nu pot depăși volumul deținut pe un instrument dat. De exemplu, dacă aveți 10 acțiuni pe un instrument dat, atunci puteți seta ordine în așteptare numai pentru aceste 10 acțiuni, adică SL pentru 5 acțiuni și TP, de asemenea, pentru 5. Dacă setați, de exemplu, SL pentru toate cele 10 acțiuni, sistemul nu vă va permite să configurați ordine TP, deoarece ați atins deja limita.

🚩 Amintiți-vă despre regula FIFO (primul intrat, primul ieșit) - regula FIFO înseamnă că nu puteți închide o singură poziție pe instrumentul selectat. Pozițiile sunt închise în ordinea în care au fost deschise (de la cel mai vechi la cel mai nou).

Ați primit răspuns la întrebare?