Direct la conținutul principal
Toate colecțiileCont de tranzacționare
FAPTE ȘI MITURI DESPRE CREAREA PIEȚEI(MARKET MAKING)
FAPTE ȘI MITURI DESPRE CREAREA PIEȚEI(MARKET MAKING)

Market maker

Adrian Breniuc avatar
Scris de Adrian Breniuc
Actualizat cu mai mult de o săptămână în urmă

XTB este un broker care face piața(market maker).

REALITATE: Modelul de business utilizat de XTB combină caracteristicile modelului de agenție și ale modelului market maker, în care Societatea este parte a tranzacțiilor încheiate și inițiate de clienți. Pentru tranzacțiile cu instrumente CFD bazate pe valute, indici și mărfuri, XTB asigură o parte din tranzacțiile cu parteneri externi. Pe de altă parte, toate tranzacțiile CFD bazate pe criptomonede, Acțiuni și ETF-uri, precum și instrumentele CFD bazate pe aceste active, sunt efectuate direct de XTB pe piețele reglementate sau în sisteme de tranzacționare alternative - deci nu este un market maker pentru acest lucru. clasa de active.

Market making-ul este principala sursă de profit a XTB

MIT: Principala sursă a profitului XTB este spread-ul tranzacției, adică diferența dintre ratele licitate și cele cerute. Market making este doar una dintre sursele de venit, reprezentând aproximativ 20-30% în medie, și în plus nu înseamnă întotdeauna profit - în 2021 XTB a înregistrat o pierdere din cauza market making.

Un broker care operează în modelul market maker „joacă împotriva” clienților

MIT: Deși în modelul market-making brokerul este cealaltă parte la toate tranzacțiile, brokerii reglementați precum XTB funcționează după reguli stricte privind executarea ordinelor clienților și sunt controlați de autoritățile de supraveghere în acest sens. În plus, datorită faptului că clienții folosesc serviciile unui broker care face piață, aceștia pot utiliza mecanisme care măresc siguranța tranzacționării, precum stop-loss sau protecția soldului negativ. Brokerul este cel care își asumă expunerea la riscul de piață și la posibilele schimbări rapide ale cursurilor de schimb.

Un broker care face piață modelează prețurile instrumentelor astfel încât să-și mărească profiturile

MIT: Clienții au indicat în mod clar ratele de ofertă și cerere în orice moment, astfel încât să cunoască prețul de cumpărare și vânzare a activelor. Aceste rate se bazează întotdeauna pe prețul de bază al unui instrument dat, iar executarea ordinelor este controlată de autoritățile de supraveghere.

Brokerul câștigă întotdeauna bani pe piață

MIT: Un broker care operează în acest model își asumă expunerea la riscul de piață. În funcție de situația pieței, brokerul poate, prin urmare, să facă profit, dar să sufere și o pierdere. Veniturile din crearea de piață sunt, prin urmare, un fel de „primă de risc” pe care și-o asumă brokerul.

Ați primit răspuns la întrebare?