Ugrás a fő tartalomra
Mi az a Margin?
Balázs K. avatar
Írta: Balázs K.
Frissítve több mint egy héttel ezelőtt

Kereskedés megnyitásakor bizonyos összegű ráfordításra lesz szüksége. Ezt marginnak nevezik. A margin nem költség, hanem egy olyan pénzösszeg, amelyet egy pozíció megnyitásakor befagyasztanak, és a tranzakció lezárása után visszaadják Önnek.

Fontos tudni, hogy mekkora lesz a margin, így nemcsak magát a kockázatot tudja értékelni, hanem azt is, hogy a fennmaradó források lehetővé teszik-e további pozíciók nyitását.

Ne feledje, hogy a CFD-k esetében csak a névérték töredékére van szüksége ahhoz, hogy pozíciót tudjon nyitni. Például 30:1 tőkeáttétel esetén csak a névérték 3,33%-ára lenne szüksége a tranzakció fedezetéhez.

Tegyük fel, hogy szeretne 0,10 tételes tranzakciót nyitni EUR/USD-n 30:1 tőkeáttétellel, de nem tudja, hogy ennek az eszköznek mekkora a lotonkénti névértéke.

Az xStation platform beépített befektetési kalkulátora azonnal kiszámolja Önnek a szükséges betét értékét, amely a kiválasztott pozíció nagyságától és a piac pénzügyi tőkeáttételétől függ.

A fenti példában a pozíció megnyitásához szükséges margin 333 euró.

Pozíciói megnyitásához és fenntartásához elegendő szabad letéttel kell rendelkeznie a fő számláján, hogy megfeleljen az esetleges letéti követelményeknek. A szabad margin (Free Margin) az a tőke, amelyet új ügyletek nyitásához vagy a már nyitott pozíciók esetleges negatív piaci mozgásainak fedezéséhez kell felhasználnia.

Választ kapott a kérdésére?