Ugrás a fő tartalomra
Minden kollekcióKereskedési Számla
TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ÁRJEGYZŐI (MARKET MAKER) MODELLRŐL
TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ÁRJEGYZŐI (MARKET MAKER) MODELLRŐL
Balázs K. avatar
Írta: Balázs K.
Frissítve több mint egy héttel ezelőtt

Az XTB árjegyző bróker

TÉNY: Az XTB által alkalmazott üzleti modell ötvözi az ügynökségi modell és az árjegyzői modell jellemzőit, amelyben a Társaság az ügyfelek által kötött és kezdeményezett tranzakciók részese. A devizákon, indexeken és árukon alapuló CFD eszközökkel végzett tranzakciók esetén az XTB biztosítja a külső partnerekkel folytatott tranzakciók egy részét. Másrészt minden kriptovalután, részvényen és ETF-en alapuló CFD-tranzakciót, valamint az ezeken az eszközökön alapuló CFD-eszközöket közvetlenül az XTB hajtja végre szabályozott piacokon vagy alternatív kereskedési rendszerekben – tehát nem árjegyző ezeknél a vagyonosztályoknál.

Az árjegyzés az XTB fő piaci forrása

TÉVHIT: Az XTB profitjának fő forrása a tranzakciós spread, azaz az eladási és eladási árfolyamok különbsége. A piacjegyzés csak az egyik bevételi forrás, átlagosan hozzávetőlegesen 20-30%-ot tesz ki, ráadásul nem mindig jelent nyereséget – 2021-ben az XTB veszteséget könyvelt el az árjegyzés miatt.

Az árjegyzői modellben működő bróker az ügyfelek „ellen játszik”

TÉVHIT: Bár az árjegyzői modellben minden ügylet másik fele a bróker, az olyan szabályozott brókerek, mint az XTB, szigorú szabályok szerint működnek az ügyfélmegbízások végrehajtására vonatkozóan, és e tekintetben a felügyeleti hatóságok ellenőrzik őket. Ezen túlmenően annak köszönhetően, hogy az ügyfelek egy árjegyző bróker szolgáltatásait veszik igénybe, használhatnak olyan mechanizmusokat, amelyek növelik a kereskedés biztonságát, mint például a stop-loss vagy a negatív egyenleg védelme. A bróker vállalja a piaci kockázatot és az esetleges gyors árfolyamváltozásokat.

Az árjegyző bróker úgy alakítja az eszközök árait, hogy növelje nyereségét

TÉVHIT: Az ügyfelek mindenkor egyértelműen jelezték a vételi és eladási árfolyamokat, így ismerik az eszközök vételi és eladási árát. Ezek az árfolyamok mindig az adott eszköz alapárán alapulnak, a megbízások teljesítését a felügyeleti hatóságok ellenőrzik.

A bróker mindig pénzt keres az árjegyzéssel

TÉVHIT: Az ebben a modellben működő bróker piaci kockázatnak való kitettséget vállal. A piaci helyzettől függően a bróker tehát profitot termelhet, de veszteséget is szenvedhet. Az árjegyzésből származó bevétel tehát egyfajta „kockázati prémium”, amelyet a bróker vállal.

Választ kapott a kérdésére?