Přeskočit na hlavní obsah
Všechny sbírkyObchodní účet
Jak XTB provádí objednávky Klientů a jak vytváří jejich ceny?
Jak XTB provádí objednávky Klientů a jak vytváří jejich ceny?

Realizace objednávek, Zdroj cen / Realizácia objednávok, Zdroj cien

Anna Niedobova avatar
Autor: Anna Niedobova
Aktualizováno před více než týdnem

Poskytovateli cen XTB jsou renomované finanční a technologické instituce. XTB disponuje špičkovým připojením a technologickými řešeními, která umožňují kótovat ceny finančních nástrojů s průměrným zpožděním cca 5 ms na DE30 a 4 ms na EURUSD.

To znamená, že Klient má neustále přístup k nejnovějším tržním cenám instrumentů. Na ceny přijaté XTB z regulovaných a mezibankovních trhů je aplikován transakční spread XTB a takto vytvořená cena je umístěná do knihy objednávek. Ke každé ceně je přiřazen objem transakce, tj. hodnota transakce, kterou je XTB ochotna uzavřít za danou cenu. Klient má plný přístup ke knize objednávek na obchodní platformě xStation. Kniha objednávek odráží situaci na trhu a ochotu XTB riskovat. Společnost XTB vynakládá veškeré úsilí, aby 95 % až 97 % transakcí Klientů bylo uzavřeno na prvním řádku z knihy objednávek.

Stejně jako na burzách, uzavření transakce Klientem využívá dostupnou likviditu a omezuje ji na následné transakce. Jakmile je veškerá likvidita na daném řádku vyčerpána, stává se cena na dalším řádku příslušnou tržní cenou. K takovým situacím však dochází velmi zřídka, protože XTB obnovuje knihu objednávek po každém následujícím cenovém ticku a u nejoblíbenějších nástrojů k tomu může docházet až 10krát za sekundu.

Jsou ceny nabízené XTB věrohodné?

Na instrumentech CFD provádí XTB v průměru přes 170 tisíc transakcí za den (údaje pro rok 2020) a počet otevřených pozic přesahuje 180 tisíc. XTB musí prokázat a Klient má právo zpochybňovat správnost jakékoli ceny. Broker musí prokázat její správnost předložením spolehlivých údajů od nezávislých institucí finančního trhu. Populární teorie mluvící o tom, že market maker brokeři na trhu „loví“ objednávky Klientů, jsou nepravdivé nejen kvůli nelegální a nepřijatelné povaze, ale také kvůli enormnosti počtu transakcí prováděných XTB a související vysoké provozní obtížnosti takovéto praxe. XTB s cenami nepohybuje ani nedělá žádné jiné úpravy a zaručuje jejich správnost.

Dostali jste odpověď na svou otázku?