Přeskočit na hlavní obsah
Akcie

Definice, otevření pozice, nastavení SL/TP, FIFO / Definícia, otvorenie pozície, nastavenie SL/TP, FIFO

Anna Niedobova avatar
Autor: Anna Niedobova
Aktualizováno před více než týdnem

Definice:
Akcie (na platformě dostupné pod zkratkou STC) je druh cenného papíru, který představuje vlastnictví ve společnosti a zároveň pohledávku na část aktiv a zisků společnosti.

Jak otevřít pozici?

Akcie jsou k dispozici pouze na platformě xStation. Chcete -li otevřít pozici, vyhledejte záložku STC v sekci Market Watch a zvolte instrument ze složky Stocks. Poté dvakrát klikněte na název instrumentu a následně se zobrazí okno objednávky. Zvolte objem (počet akcií, které chcete koupit) a klikněte na BUY.

Jak přidat pokyny Stop Loss (SL) nebo Take Profit (TP)?

Pokud již máte otevřenou pozici na Akciích, není možné přidat klasický pokyn SL nebo TP k jedné pozici. Na otevřené pozici je však možné přidat samostatnou čekající objednávku, která bude fungovat jako SL nebo TP.

Klikněte na tlačítko + pod sloupcem TP/SL na vybrané pozici, nastavte cenu a klikněte na správný čekající pokyn. Sell stop příkaz odpovídá pokynu Stop loss, příkaz Sell limit odpovídá pokynu Take profit.

V případě čekajících příkazů je také nutné nastavit objem, tedy počet Akcií, kterých se má čekající příkaz TP / SL týkat.

🚩 Čekající pokyny nemohou překročit objem držený na daném instrumentu. Pokud máte nakoupených např. 10 Akcií daného instrumentu, pak můžete nastavit čekající objednávky pouze na těchto 10 Akcií, tj. např. SL na 5 Akcií a TP také na 5. Pokud nastavíte např. SL na všech 10 Akcií, systém Vám nedovolí zadávat příkazy TP, protože jste již dosáhli limitu.

🚩 Nezapomeňte na pravidlo FIFO (First in First out) - pravidlo FIFO znamená, že nemůžete zavřít pozici dle vlastního výběru. Pozice jsou uzavírány v pořadí, v jakém byly otevřeny (od nejstarších po nejnovější).

Dostali jste odpověď na svou otázku?