Přeskočit na hlavní obsah
Všechny sbírkyDaňové přiznání
Srážková daň z Akcií
Srážková daň z Akcií

daně z Akcií, srážková daň z dividendy / dane z Akcií , zrážková daň z dividendy

Anna Niedobova avatar
Autor: Anna Niedobova
Aktualizováno před více než týdnem

Akcie našich Zákazníků jsou vedeny u místních depozitářů, kteří nemohou určit daňovou rezidenci konečného majitele (tj. našeho Zákazníka).

Jakmile dochází k výplatě dividend, jen společnost XTB může identifikovat skutečného majitele těchto Akcií. Výplaty dividend, stejně jako srážková daň, jsou spravovány místními subdodavateli. Jelikož tyto instituce nemají přístup k osobním údajům Klientů XTB, musí uplatňovat nejvyšší míru srážkové daně (např. 30% pro Akcie kotované v USA, 35% pro Akcie kotované v České republice).

Společnost XTB připravila pro své Zákazníky možnost využití formuláře W-8BEN pro americké Akcie, který naleznete ve svém Profilu investora. Po jeho vyplnění tak dojde ke snížení výše srážkové daně z 30% na 15%.

🚩 V tuto chvíli nemáme možnost připravit podobný formulář pro české akciové tituly, a proto výše srážkové daně z Akcií českých společností je vždy 35%.

🚩V případě českých akciových titulů máte možnost požádat si o vyhotovení potvrzení o vyplacení dividendy, které můžete následně uplatnit u svého finančního úřadu. Pro vyhotovení potvrzení kontaktujte naši Zákaznickou podporu. V žádosti je nutné uvést číslo obchodního účtu a číslo pozice. Vyhotovení je zpoplatněno částkou 260 CZK.

Dostali jste odpověď na svou otázku?