Přeskočit na hlavní obsah
Všechny sbírkyAkcie a ETF
Co je to Frakční právo?
Co je to Frakční právo?

Frakční právo, Frakce OMI

Dorota Kowal avatar
Autor: Dorota Kowal
Aktualizováno před více než týdnem

Frakce OMI (Frakční právo) jsou produktem XTB na naší investiční platformě, který odkazuje na fiduciární právo na zlomky akcií určité společnosti a stejně jako fyzické akcie je bez poplatků (do 100 tisíc EUR měsíčního obratu na účtu). Za účelem dokončení procesu nákupu frakčního práva, XTB nakoupí celou akcii, přidělí hodnotu odpovídající části klientovi a zbývající část si ponechá pro budoucí obchody na svém brokerském účtu.

Investice do Frakčního práva u XTB nemá žádnou spojitost s deriváty nebo CFD a jedná se o produkt založený na standardních akciích na burze. Když klienti XTB obchodují s akciemi, jsou vlastníky akcií společnosti. V případě Frakčního práva je situace jiná.

Frakční právo představuje fiduciární právo na zlomky akcií nebo podílových jednotek ETF nabízených společností XTB. Toto fiduciární právo na zlomek akcie znamená, že držitel Frakčního práva má nárok pouze na ekonomické výhody, které vyplývají přímo z investice do zlomku akcie. Právě XTB je držitelem příslušných akcií, na jejichž zlomek má klient fiduciární právo. Obchodování s Frakčním právem tedy není zcela totožné s nákupem vlastnického práva ke zlomku akcií.

Dostali jste odpověď na svou otázku?