Alle samlinger
CORE | Fagsystem
Antihvitvask (AML)
Utvidet AML- rapportering fra 2025- endringer i Core
Utvidet AML- rapportering fra 2025- endringer i Core

Utvidet rapportering til finanstilsynet

Oppdatert over en uke siden

Bakgrunn

Finanstilsynet har varslet at det med frist i mars 2025 skal sendes inn en årlig utvidet rapport om AML . denne erstatter/kommer i tillegg til ordinær rapportering halvårlig. Visma Real Estate vil gjøre tilpasninger i våre fagsystem som skal forenkle jobben for rapporteringsansvarlig.

Vi har sammen med et utvalg av våre kunder, gjennom Eiendom Norge, gjennomgått de nye kravene og videre i dette dokumentet vil vi vise hvilke endringer vi kommer med og vise vår anbefaling for dere som foretak til å forenkle denne jobben og rapportere riktige tall.

Rapporten er ikke klar til 01.01.2024, men datafangsten for grunnlaget begynner denne datoen.

Løsningen i Core

I rapporten som skal sendes inn er det en del informasjon som er lite hensiktsmessig å registreres i Core eller er spørsmål som er vanskelig å løse da det er individuelle forhold i det enkelte foretak som avgjør hva som skal rapporteres. Vi antar også at Finanstilsynet vil tilgjengeliggjøre en blankett i Altinn som skal benyttes ved innsendelsen. Rapporten som vil tilbys blir derfor en “rapport for rapporten” og forenkler innhenting av grunnlaget for den som sendes inn.

Visma Real Estate kommer til å bruke eksisterende funksjonalitet i Webmegler til å beregne tall for rapportering. Løsningen er laget slik at eksisterende funksjonalitet benyttes samtidig som det etableres nye sjekklistepunkter det gjøres tellinger på avhengig av hva som svares.

Oppsett i sjekklisten

Vi har etablert nye sjekklistepunkter som ligger skjult i deres database.

AHV - Finanstilsynet. Denne gruppen er skjult som standard. NB: Hvis gruppen gjøres synlig vil den bli synlig på alle oppdrag, sammen med tilhørende sjekklistepunkter.

Merk at denne nye gruppen og punktene ikke er fastlåst. Så for kunder som ønsker å sette opp disse sjekklistepunktene andre steder i sin sjekkliste, så vil det fortsatt være mulig.

Rapporten

I den nye iboxen for Finanstilsynetrapporten vil man kunne se en tabell over alle spørsmålene som skal/kan besvares per år. Her vil man også kunne se hvilke spørsmål som må rapporteres manuelt og hvilke som er mulig å generere automatisk.

For å generere et svar automatisk må man velge raden/spørsmålet i tabellen, og deretter trykke på “Generer og overskriv valgte rader”. Merk at det kun vil være mulig å generere en rad om gangen, dette for å sikre oss at ytelsen på systemet ikke skal bli nevneverdig påvirket, da det er mye data over et helt år som skal kalkuleres. Hvis man velger å overskrive/fylle inn manuelt i et svar etter at det er generert data der, så vil det komme opp en varseltrekant som viser hva det genererte svaret var.

Det vil også være mulig å utvide visse rader med genererte svar, for å se datagrunnlaget til genereringen.

Når alle relevante spørsmål er besvart, så vil det være mulig å eksportere rapporten til Excel via knapp øverst til høyre i iboxen, som da vil åpne en popup. Der må det fylles ut noen ekstra felter før man til slutt kan generere rapporten. Helt nederst i denne popupen er det en avhukning for om man vil lagre Excel rapporten på det valgte året eller om man kun vil generere rapporten og laste den ned. Merk at eksisterende rapport vil overskrives ved lagring på år.

Hver rapport er lagret per år, og det vil derfor være mulig å gå tilbake til tidligere år og se både svar og generert rapport.

Svarte dette på spørsmålet?