Renteberegning i Core
Oppdatert over en uke siden

Renteberegning

Renteberegning i Core brukes til å beregne renter til selger, kjøper og megler basert på penger som står på klientkontoen til meglerforetaket.

Enteberegning steg for steg:

  • Du finner Renteberegning i Fanen Oppgjør på et oppdrag, i området Oppdraget Regnskap

  • Når man klikker på knappen renteberegning vil det åpnes en pop-up hvor det gis et forslag til utregning av renter til selger og kjøper. I listen ser man en oversikt over de ulike beløpene som er tatt med i beregningen. Her ser man hvilke datoer, beløp og renter det er tatt utgangspunkt i.

  • Man kan manuelt redigere rentebeløp, rentedato, fra og til dato på beregningen, beløp og renter. Det er også mulig å fjerne linjer og legge til nye.

  • Alle beløp under ½ rettsgebyr tilfaller megler. Ved behov eller hvis det av annen grunn er nødvendig å utbetale beløpet til selger eller kjøper kan man gjøre det ved å huke av for godskriv minstebeløp til selger for å utbetale beløp til selger.

Man kan velge å føre rentene som kladdebilag eller bokføre bilag.

Når renteberegningen er ferdig vil den legge seg som en PDF-fil i fanen Filer, i mappen Oppgjør.

Info: Renteberegning ved forskuddsinnbetaling

Hvis det er salg etter bustadsoppføringslova hvor det er stilt garanti forskudd og hvor det skal innbetales forskudd av kjøpesummen, skal det i tillegg beregnes renter på innbetalt forskudd. I dette tilfellet skal kjøper få renter av forskuddsbeløpet fra innbetalingsdato og frem til «utstedt dato» på «§47 Garanti - Forskudd» i depotjournalen. Selger skal ha renter på beløpet fra «utstedt dato» og frem til det utbetales til selger. Hvis beløpet er innbetalt etter «utstedt dato», skal ikke kjøper ha rente for dette. Da får selger renter frem til det utbetales til selger. Når resten av kjøpesummen innbetales, skal det beregnes rente på vanlig måte.

Info Rente som beregnes til under et halvt rettsgebyr

Hvis renten som vanligvis beregnes til kjøper eller selger er lavere enn et halvt rettsgebyr, kan megler beholde rentene selv. Rettsgebyret fastsettes årlig og annonseres rundt nyttår hvert år.

Svarte dette på spørsmålet?