Dezaktywacja kierowcy informuje Tachogram, że nie pracuje on już w Twojej firmie. Kierowca znika z listy kierowców, grup kierowców i większości raportów, ale wszystkie jego dane historyczne pozostają bez zmian.
👤 Dostępne dla:
Konta firmowe: użytkownicy z rolą Administrator lub Menedżer.
Kierowcy → wybierz kierowcę → Dezaktywuj.
Co się zmienia, a co pozostaje bez zmian
Po dezaktywacji kierowca nie pojawia się na liście kierowców ani w grupach kierowców i jest pomijany w większości raportów.
W wielu raportach nadal można uwzględnić dezaktywowanych kierowców. Wszystkie wcześniejsze aktywności, pliki i raporty pozostają dostępne w niezmienionej formie.
Ponowna aktywacja kierowcy
Dezaktywacja nie jest trwała. Przesłanie nowego pliku z tachografu tego kierowcy automatycznie go ponownie aktywuje.
Możesz też dezaktywować kilku kierowców jednocześnie bezpośrednio z listy kierowców.
