Alla samlingarVanliga frågor
Vanliga frågor- Säsongs- och seriebiljetter
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur vet jag vilken serie- eller säsongsbiljett jag ska köpa?

Välj biljettprodukt enligt hur ofta och vilken sträcka du reser. En seriebiljett innehåller ett visst antal resor som du kan använda under biljettens giltighetstid. Med en säsongsbiljett reser du obegränsat under biljettens giltighetstid. Läs också tilläggsuppgifterna om biljetten noggrant innan köpet. I tilläggsuppgifterna hittar du information om biljettens användningsområde, giltigheten på olika turer och andra villkor. I appen Resor och Biljetter finns en intelligent biljettsökning som föreslår biljettprodukter som passar dina behov.

Var kan jag kontrollera resans längd när jag köper säsongs- eller seriebiljett?

Du kan kontrollera resans längd i resesökningen i appen Resor och Biljetter. Ange avgångs- och avstigningshållplatsen så föreslår appen biljettprodukter för dig. Genom att klicka på sökresultatet kan du kontrollera resans längd och tidtabellerna i uppgifterna om turen.

Lönar det sig för mig att köpa en säsongs- eller seriebiljett om antalet kilometrar är för litet?

Nej det lönar sig inte, eftersom chauffören inte behöver godkänna en biljett som omfattar för få kilometrar jämfört med längden på din faktiska resa. Kontrollera antalet kilometrar för de turer du vill använda och köp biljett enligt det högsta antalet kilometrar.

Kan jag reservera en plats i förväg när jag reser med säsongs- eller seriebiljett?

Du kan inte reservera en plats i förväg om du reser med säsongs- eller seriebiljett.

Jag har en giltig säsongs- eller seriebiljett, men jag bytte idag till en ny mobil. Varför kan jag inte aktivera min biljett i den nya mobilen?

Efter att biljetten har använts för en resa måste du vänta 24 timmar innan du kan aktivera biljetten på en annan enhet. Försök aktivera biljetten på nytt efter att det har gått 24 timmar sedan du reste med biljetten.

Varför syns ingen QR-kod på min biljett?

Har biljettens giltighetstid redan börjat? Om du i samband med köpet valde att giltighetstiden ska börja till exempel nästa dag, blir QR-koden synlig först när biljettens giltighetstid börjar. QR-koden syns inte heller på biljetten om internetanslutning saknas.

Jag ser inte min biljett i appen trots att den borde vara i kraft.

Försäkra dig om att du är inloggad på samma användarkonto som när du köpte biljetten.

Jag hinner inte använda alla resor på den seriebiljett jag köpt. Kan jag förlänga giltighetstiden eller pausa giltigheten?

Biljettens giltighetstid kan inte förlängas eller pausas. Biljettens giltighetstid börjar alltid från den tidpunkt du har fastställt.

Jag behöver inte biljetten jag köpte, kan jag avboka biljetten?

Du kan oftast återkalla din säsongs- eller seriebiljett inom 24 timmar efter köpet. Annulleringen av en biljett kan göras genom att i appen gå till dina biljetter och välja ”Visa biljett”. Annulleringsknappen finns i biljettens tilläggsuppgifter.

Observera att inte alla säsongs- och seriebiljettprodukter kan annulleras i appen. Om det inte är möjligt att annullera biljetten i appen, nämns detta separat i biljettens tilläggsuppgifter.

Om det har gått över 24 timmar sedan tidpunkten för köpet eller biljetten redan har använts för en resa, kan köpet inte längre återkallas.

Varför fungerade min biljett inte på bussen?

Kontrollera att det finns giltighetstid och/eller resor kvar på din biljett. Om en giltig biljett inte fungerar kan orsaken till exempel vara nätanslutningens kvalitet. Om din biljett är i kraft och nätanslutningen inte är orsaken till att biljetten inte fungerar, stäng biljetten och öppna den på nytt. Om inte heller detta hjälper, logga ut ur appen Resor och Biljetter, töm mobilens cacheminne och logga därefter in i appen på nytt. Om din biljett fortfarande inte fungerar, kontakta Matkahuoltos kundtjänst.

Får man studierabatt eller andra rabatter på säsongs- och seriebiljetter?

Säsongs- och seriebiljetterna har i regel samma pris för alla passagerare och vanligen beviljas ingen studierabatt på dessa biljetter. En del av säsongs- och seriebiljetterna är avsedda för olika rabattgrupper och biljettens pris gäller rabattgruppen i fråga. I sådana fall anges användargruppen redan i biljettens namn.

Jag kommer att byta e-postadress. Hur överför jag biljetterna till ett nytt användarkonto?

Det är inte möjligt att uppdatera ett användarkonto i appen Resor och Biljetter så att det får en ny e-postadress, utan inloggning med en ny e-postadress skapar alltid ett nytt användarkonto. Biljetterna är specifika för användarkontot, vilket innebär att du kan överföra en biljett endast om den är oanvänd och överföring av biljett är tillåtet för biljettprodukten i fråga. Det är inte möjligt att överföra en delvis använd biljett.