Installering och användning av appen, användning av reserätter och köp av biljetter.
Installering och användning av appen, användning av reserätter och köp av biljetter.
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

1. Hämta och installera appen

Hämta appen Resor och Biljetter i appbutiken. Google Play/App Store.

2. Användning av appen och registrering

Registrera dig i appen med din e-postadress och aktivera appen via meddelandet som skickas till din e-post. Du kan aktivera appen via ett e-postprogram som installerats i din telefon genom att klicka på länken ”Aktivera app” i e-postmeddelandet eller alternativt genom att skriva in den 6-siffriga PIN-koden som skickats till din e-post i appen. Du behöver inget lösenord.

3. Navigering i appen

Under Rutter söker du de bästa rutterna för din resa, väljer turer och köper biljetter för hela resan. Under Biljetter ser du dina gällande, kommande och föråldrade biljetter. Under Mer hittar du appens inställningar och anvisningar, beställningshistorik, fältet där du skriver in koden samt vår kundtjänst.

4. Hantering av koder för värnpliktiga

Värnpliktiga får en kod av Försvarsmakten som de kan använda för att köpa resor avgiftsfritt. Med koden kan biljetter till hela resekedjan skaffas på samma gång, och resekedjan kan inkludera flera etapper. Tågbiljetter kan inte köpas i denna app, utan de måste skaffas via appen VR-Matkalla.

En engångskod är en kod som kan användas en gång för en resekedja.

En återanvändbar kod är en kod som kan användas många gånger för två resekedjor/dygn.

4.1 Använd koden

Skriv in koden du fått av Försvarsmakten under Mer à Ange kod i appens meny.

I menyn Inställningar kan du tillfälligt avaktivera engångskoder och återanvändbara koder, och aktivera dem på nytt för att lösa in en avgiftsfri biljett som erbjuds av Försvarsmakten. En återanvändbar kod avaktiveras automatiskt alltid efter att en biljett har köpts.

5. Köp biljetter

Efter att du har angett koden kan du köpa biljetter i appen på det sätt som koden berättigar till. Biljetter köps via resesökningen. Priset har tagits bort i sökningarna som görs i resesökningen och på ruttplaneringssidan behövs inget betalkort för att köpa biljett.

6. Resesökning

Resesökningen fungerar enligt adress. Ställ in sökningens startplats (Varifrån) och destination (Vart) samt önskad tidpunkt för resan och antalet passagerare. I fälten Varifrån och Vart kan du skriva in adressen. Då skapar appen en rutt som går via närmaste hållplats eller resecenter. I fälten Varifrån och Vart kan du också skriva in en stad, en intressant plats (t.ex. Garnison) eller söka ett resmål med användningen av funktionen ”Välj på kartan”. Då söker appen närmaste hållplats utgående från den plats du angett.

Appen söker de bästa rutterna och turerna utifrån de sökvillkor du angett. I sökresultaten kan direkta turer eller resekedjor visas. I en resekedja kan olika trafiktyper kombineras, till exempel fjärrtrafik och lokaltrafik samt olika transportformer. I sökresultaten visas de resor som är närmast den sökta tidtabellen och de mest optimala ruttvalen.

Flera olika ruttalternativ som överensstämmer med sökinställningarna kan visas i sökresultaten. Starttidpunkten som anges i ruttalternativen är tidpunkten då resan börjar, vid adressbaserade rutter i regel tidpunkten då man börjar promenera, och tidpunkten vid destinationen är ankomsttidpunkten.

6.1 Ruttplan

Genom att klicka på en rutt som visas i resesökningens resultat ser du hela ruttplanen för resan. Ruttplanen innehåller en detaljerad beskrivning av tidtabellerna, hållplatserna, biljetterna och trafikbolagen för hela resan.

6.1 Välj biljettprodukt

Du väljer biljettprodukt i ruttplanen. För lokaltrafik föreslår appen rätt biljettprodukt. För Matkahuoltos fjärrtrafikturer ska du byta standardpassageraren (Vuxen eller webberbjudande) till Beväring (Varusmies) om tillgänglig.

7. Resebiljetter

Efter att du köpt biljetterna sparas de i appen under menyn Resor & Biljetter. På fliken Aktiva indelas biljetterna i kommande och aktiva biljetter. Du kan öppna biljetterna för en resa genom att klicka på Visa biljetter och ruttplanen för resan öppnas genom att klicka på Visa rutt.

Om du har köpt en resa som en resekedja och den inkluderar lokaltrafikbiljetter, måste du aktivera biljetterna innan du stiger på bussen. En biljett i en resekedja aktiveras automatiskt enligt resans tidtabell, men kan också aktiveras manuellt.

Biljettens giltighetstid bestäms enligt biljettvillkoren för trafiken i regionen.

8. Kundservice

I appen finns en separat kanal till Matkahuoltos kundservice. Under Kundservice i navigeringen kan du skicka ett meddelande direkt till kundservicepersonalen och kommunicera via appen.