UKK - Kausi- ja sarjaliput
Päivitetty yli viikko sitten

Mitä tarkoittaa matkakorttien (kausi- ja sarjaliput) siirtyminen Reitit ja Liput -sovellukseen?

Lippujen osto ja käyttö tapahtuu jatkossa puhelimeen ladattavassa Reitit ja Liput -sovelluksessa, minkä vuoksi fyysisistä matkakorteista luovutaan.

Miksi kausi- ja sarjalippujen myynti siirtyy sovellukseen?

Lippujen myynti siirtyy Reitit ja Liput -sovellukseen asiakaskokemuksen parantamiseksi. Lippuja voi ostaa sovelluksesta nopeasti ajasta ja paikasta riippumatta. Vastaamme näin asiakaskäyttäytymisen muuttumiseen ja asiakkaiden uusiin tarpeisiin.

Mistä voin ostaa jatkossa kausi- tai sarjalippuja?

Liput ostetaan jatkossa Reitit ja Liput -sovelluksessa. Sovelluksen voi ladata maksutta Android- ja iOS-laitteille sovelluskaupoista.

Milloin liput ovat ostettavissa Reitit ja Liput- sovelluksella

Kaikki sovellukseen siirtyvät alueelliset ja valtakunnalliset sarja- ja kausiliput ovat ostettavissa sovelluksesta.

Siirtyvätkö myös koulumatkatukiliput sovellukseen?

Kyllä, lukuvuodelle 2023–2024 tarkoitetut koulumatkatuetut liput ostetaan 18.7.2023 alkaen sovelluksesta.

Miksi minun käyttämääni matkakorttituotetta ei löydy sovelluksen hausta?

Kaikki sarja- ja kausilipputuotteet eivät siirtyneet sovelluksesta ostettaviksi. Huomasithan, että voit hakea sarja- ja kausilippuja lipun nimellä tai paikkakunnalla tai valitsemalla ”Näytä lähialueen liput”.

Mitä hyötyä matkakorttien puhelimeen siirtymisestä on minulle?

Muutoksen ansiosta voit jatkossa ostaa lippuja, tarkistaa jäljellä olevat matkat ja lippujen voimassaoloajan suoraan sovelluksesta etkä tarvitse enää erillistä matkakorttia. Matkan maksaminen onnistuu helposti, koska kuljettaja lukee lipun QR-koodin suoraan sovelluksesta.

Mitä jos minulla ei ole älypuhelinta?

Jos sinulla ei ole älypuhelinta, voit ostaa Matkahuollon verkkosivuilta Nettilipun. Nettilipun voi ostaa myös toisen puolesta. Matkustaessasi Nettilipulla et tarvitse älypuhelinta, vaan bussiin voi nousta kertomalla kuljettajalle lipunoston yhteydessä annetun nimen tai muun tunnistetiedon. Voit tarvittaessa ostaa kertalipun myös suoraan kuljettajalta. Asiakkailla, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa sarja- tai kausilippua sovelluksesta, on mahdollisuus hankkia matkakortilla oleva Arvolippu. Arvolipun voi ostaa Matkahuollon toimipisteestä tai matkakortteja myyviltä asiamiehiltä 30.6.2023 asti. Tämän jälkeen Arvolipun voi hankkia matkakortille keskitetystä palvelustamme, jolloin arvolipun tilaamisen yhteydessä maksetaan korttimaksu. Arvolippua voi lisäladata vain busseissa ja käyttää 30.6.2024 asti.

Tarvitseeko puhelimessa olla jatkossa NFC- ominaisuus?

NFC- ominaisuutta ei tarvita.

Millainen älypuhelin minulla täytyy vähintään olla?

Tarkistathan sovelluskaupastasi tiedon siitä, mikä on tämänhetkinen käyttöjärjestelmän vaatimustaso. Tieto tuetuista versioista on saatavilla sovelluskaupoista, samalla löydät myös käyttöjärjestelmävaatimukset.

Minulla on voimassa oleva sarja- tai kausilippu ja vaihdoin puhelimen tänään. Miksi en saa aktivoitua lippuani uudella laitteella?

Lipulla matkustamisen jälkeen on odotettava 24 h ennen kuin lipun voi aktivoida toisella laitteella.

Voinko käyttää kuvakaappausta matkalippuna?

Kausi- ja sarjaliput toimivat vain sovelluksesta näytettynä. Lippujen väärinkäyttö on estetty QR-koodeihin lisätyillä turvaominaisuuksilla.

Onko vanhemman turvallista laittaa korttitietonsa lapsen puhelimen sovellukseen?

Korttitiedot voi lisätä kertaoston yhteydessä tallentamatta korttitietoja myöhempää käyttöä varten. Voit kuitenkin halutessasi tallentaa korttitietosi sovellukseen.

Voinko ostaa sarja- tai kausilipun toiselle henkilölle?

Reitit ja Liput -sovellukseen on tulossa mahdollisuus ostaa sarja- tai kausilippu toiselle henkilölle. Tämän myötä lipun voi siirtää toiselle käyttäjälle. Tiedotamme Osta toiselle- palvelun käyttöönottoajankohdasta myöhemmin.

Peritäänkö ostoista palvelumaksua?

Ostoista voidaan periä palvelumaksu. Palvelumaksu on lipputuotekohtainen, eli palvelumaksun suuruus voi vaihdella eri lippujen välillä. Näet ostettavan lipputuotteen palvelumaksun oston yhteydessä.

Ostin väärän kausi- tai sarjalipputuotteen tai lippuni on väärillä kilometreillä, mitä teen?

Voit itse peruuttaa sovelluksesta ostetun käyttämättömän lipun 24 tunnin sisällä ostosta. Lipun peruutuksen voit tehdä siirtymällä sovelluksessa omiin lippuihisi ja valitsemalla "Näytä lippu"-kohta. Peruutuspainike löytyy lipun lisätiedoista. Huomioithan, että kaikkia kausi- ja sarjalipputuotteita ei voi peruuttaa sovelluksessa. Jos lipulla ei ole peruutusmahdollisuutta sovelluksessa, lipun lisätiedoissa on tästä erillinen mainita.

Jos et voi perua ostamaasi lippua itse sovelluksesta, voit ottaa yhteyttä Matkahuollon asiakaspalveluun sovelluksen kautta tai soittamalla, puh. 020 331 222. (Puhelun hinta 0,084 €/min.)

Peritäänkö peruutuksista tai hyvityksistä käsittelymaksua?

Hyvityksistä peritään 9 € suuruinen käsittelymaksu.

Voinko määrittää sovelluksessa ostamani sarja- tai kausilipun voimassaolon alkamisajankohdan?

Sovelluksen kautta ostettavien sarja- ja kausilippujen voimassaoloajankohdan voi itse määrittää. Voit siis valita lippusi voimassaolon alkamaan esimerkiksi kolmen päivän kuluttua ostohetkestä.

Tarvitsen käyttööni kaksi eri lippua, miten voin ostaa ne?

Sovelluksen kautta on mahdollista ostaa ja ottaa käyttöön useita eri lipputuotteita samanaikaisesti. Voit tarvittaessa ostaa esimerkiksi vaihdollisille matkoille omat lipputuotteet.

Käykö sovelluksessa oleva lippu kaikissa busseissa?

Lipun kelpoisuuden voi tarkistaa lipun lisätiedoista, jotka löytyvät sovelluksesta. Kaikki liput eivät käy kaikissa busseissa, sillä osa lipuista on alue- tai liikennöitsijäkohtaisia. Tarkista lipun ehdoista missä busseissa lippu käy.

Mitä jos puhelin hajoaa tai akku loppuu?

Huolehdithan, että puhelimessasi on akkua matkallasi. Voit tarvittaessa kirjautua sovellukseen toisella laitteella. Varmistathan, että kirjaudut samalle käyttäjätilille, jolla lippu on ostettu.

Voinko käyttää nykyisen matkakorttini matkat loppuun, vaikka lippu olisi jo ostettavissa sovelluksesta?

Voit käyttää nykyisellä matkakortilla olevan lipputuotteesi loppuun sen voimassaoloaikana. Seuraava lippuosto tulee tehdä sovelluksessa. Matkakortilla olevaa valtakunnallista arvolippua voi käyttää ja ladata busseissa 30.6.2024 asti.

Voinko vielä ladata matkakorttini, jotta vanhaksi menevät matkani saisivat jatkoaikaa?

Matkakortteja on mahdollista ladata myyntipisteissä 30.6.2023 asti, jolloin matkakorttituotteen myyntiaika päättyy. Matkakortilla olevat matkat on mahdollista käyttää loppuun niiden voimassaoloaikana.

Yrityksemme tai yhteisömme ostaa sarja- tai kausilippuja laskutukseen Matkahuollon toimipisteestä. Mistä saamme ostettua liput laskutukseen 30.6.2023 jälkeen?

Matkakortille jää siirtymäajaksi 30.6.2024 asti Liikematkakortti-tuote laskutusasiakkaita varten. Liikematkakortin ostamisesta tulee tehdä erillinen sopimus. Katso täältä yhteystiedot saadaksesi lisätietoja Liikematkakortista.

Vastasiko tämä kysymykseesi?