Tilaajakohtaiset lipputuotteet
Puolustusvoimat
Sovelluksen käyttö ja matkustaminen asevelvolliselle

Sovelluksen asentaminen sekä käyttäminen, matkustusoikeuden käyttöönotto ja matkalippujen hankkiminen.

Päivitetty yli viikko sitten

1. Sovelluksen lataaminen ja asentaminen

Lataa Reitit ja Liput -mobiilisovellus sovelluskaupasta. Google Play/App Store.

2. Sovelluksen käyttöönotto ja rekisteröityminen

Rekisteröidy sovellukseen sähköpostiosoitteellasi ja aktivoi sovellus sähköpostiisi tulleesta viestistä. Aktivoinnin voit tehdä puhelimeen asennetun sähköpostiohjelman kautta klikkaamalla sähköpostissa olevaa Aktivoi sovellus -linkkiä tai vaihtoehtoisesti syöttämällä sähköpostiin tullut 6-numeroinen PIN-koodi sovellukseen. Salasanaa et tarvitse.

3. Navigointi sovelluksessa

Reitit kohdasta haet matkasi parhaat reitit, valitset vuorot ja ostat liput koko matkalle. Liput kohdasta näet sekä voimassa olevat, tulevat että vanhentuneet matkalippusi. Lisää kohdasta löydät sovelluksen asetukset ja ohjeet, tilaushistorian, syötä koodi -kentän sekä asiakaspalvelumme.

4. Asevelvollisen koodien hallinta

Asevelvollinen saa Puolustusvoimilta koodin, jolla matkat voi ostaa 0 €-hintaisena. Matkalippuja voi hankkia koko matkalle, joten se voi sisältää myös useista matkaosuuksista koostuvan matkaketjun matkaliput. Sovelluksessa ei voi ostaa junalippuja, vaan ne on hankittava VR-Matkalla -sovelluksesta.

Kertakäyttökoodi on kertakäyttöinen koodi, jolla voit matkustaa yhden matkaketjun.

Kestokoodi on monikäyttöinen koodi, jolla voit matkustaa kaksi matkaketjut / vuorokausi.

4.1. Koodin käyttöönotto

Syötä Puolustusvoimilta saamasi koodi sovellukseen valikon kohdasta Syötä koodi.

Asetukset -valikosta voit asettaa kertakäyttö- ja kestokoodin väliaikaisesti pois käytöstä, ja aktivoida sen jälleen uudelleen käyttöön lunastaaksesi puolustusvoimien tarjoaman maksuttoman matkalipun. Kestokoodi asetetaan automaattisesti pois päältä aina matkalipun ostamisen jälkeen.

5. Matkalippujen hankinta

Koodin syöttämisen jälkeen voit hankkia sovelluksella matkoja koodin oikeuttamalla tavalla. Matkaliput ostat reittihaun kautta. Avaa sovelluksen reittihaku sovelluksen alareunasta kohdasta Reitit. Reittihaussa tehdyissä hauissa hinta on poistettu ja Reittisuunnitelmasivulla maksukorttia ei tarvita lipun hankkimiseen.

6. Reittihaku

Reittihaku toimii osoitepohjaisesti. Aseta reittihakuun lähtöpaikka (Mistä) ja määränpää (Minne) sekä haluttu matkustusajankohta ja rajaa hakuasetuksista juna pois. Mistä ja Minne -kenttiin voit syöttää osoitteen, jolloin sovellus tekee reitityksen lähimmän pysäkin tai matkakeskuksen kautta. Mistä ja Minne -kenttiin voit syöttää myös kaupungin, kiinnostavan kohteen (esim. Varuskunta) tai hakea matkakohteen käyttämällä "Valitse kartalta" -toimintoa, jolloin sovellus hakee lähimmän pysäkin asettamasi paikan perusteella.

Sovellus hakee parhaat reitit ja vuorot asettamillasi hakuehdoilla. Hakutuloksissa voidaan näyttää suoria vuoroja vai matkaketjuja. Matkaketjussa voi olla yhdistettynä eri liikenteitä kuten kaukoliikennettä ja paikallisliikennettä sekä eri kulkumuotoja. Hakutuloksissa näytetään haettuun aikatauluun lähimpänä olevat matkat ja optimaalisemmat reittivalinnat.

Hakutuloksissa voidaan näyttää useita eri reittivaihtoehtoja, jotka täsmäävät asetettuihin hakuasetuksiin. Reittivaihtoehdoissa ilmoitettu alkamisajankohta on matkalle lähtemisen ajankohta, joka on osoitereitityksessä yleensä kävely ja määränpään ajankohta on perille saapumisen ajankohta.

6.1. Reittisuunnitelma

Reittihaun tuloksissa esitettyä reittiä klikkaamalla näet matkan koko reittisuunnitelman, jossa on kuvattu yksityiskohtaisesti koko matkan aikataulut, kestot, pysäkit ja matkaliput sekä liikennöitsijät.

6.2. Lipputuotteen valinta

Reittisuunnitelmassa valitset lipputuotteen. Paikallisliikenteessä sovellus osaa ehdottaa oikeaa lipputuotetta. Matkahuollon kaukoliikennevuoroissa vaihda oletusmatkustaja (Aikuinen tai nettitarjous) Varusmieheksi, jos lipputuote on saatavilla.

7. Matkaliput

Matkalippujen hankinnan jälkeen matkaliput tallentuvat sovellukseen Matkat & Liput -valikkoon. Aktiiviset -välilehdellä matkaliput jaetaan tuleviin ja aktiivisiin lippuihin. Matkan matkaliput saat auki klikkaamalla Näytä liput ja matkan reittisuunnitelman klikkaamalla Näytä reitti.

Jos olet ostanut matkan matkaketjuna ja se sisältää paikallisliikenneliput, sinun on aktivoitava liput ennen bussiin nousua. Matkaketjuissa lippu aktivoituu automaattisesti matkan aikataulun mukaan, mutta on aktivoitavissa myös manuaalisesti.

Lipun voimassaolo määräytyy alueen liikenteen lippuehtojen mukaisesti.

8. Asiakaspalvelu

Sovelluksessa on oma asiakaspalvelukanava Matkahuollon asiakaspalveluun. Valikon kohdassa Asiakaspalvelu voit laittaa viestiä suoraan asiakaspalvelijalle ja käydä viestinvaihdon sovelluksessa.