W tym artykule omówimy, w jaki sposób można ustawić prywatność i zabezpieczyć filmy dodane z serwisów YouTube, Wistia, Vimeo i Brightcove.
W Easy LMS nie oferujemy natywnej obsługi filmów. Być może zastanawiasz się, dlaczego nie zapewniamy tej usługi. Uważamy, że masz już do dyspozycji wiele świetnych platform wideo (a to pomaga nam utrzymać przystępne ceny).
Niemniej jednak wszystkie dostępne platformy wideo oferują różne opcje zapewniające prywatność i bezpieczeństwo Twoich filmów. Wyjaśnimy ustawienia prywatności każdej z tych platform i zaproponujemy najlepszą opcję do wykorzystania w Easy LMS.
YouTube
Twoje filmy mogą być publiczne, prywatne lub niepubliczne.
Status publiczny: Filmy mogą być oglądane i udostępniane każdemu użytkownikowi serwisu YouTube.
Status prywatny: Filmy mogą być oglądane wyłącznie przez Ciebie oraz wybraną grupę uczestników. W związku z tym nie pojawią się one w wynikach wyszukiwania YouTube ani nie będą widoczne dla osób odwiedzających stronę Twojego kanału. Aby udzielić komuś dostępu do filmu, musisz dodać adres e-mail tej osoby do swojego konta YouTube. Należy również pamiętać, że uczestnicy będą potrzebowali własnych kont.
Status „Niewidoczne”: Filmy mogą być oglądane i udostępniane każdemu, kto posiada link. Nie pojawią się one w wynikach wyszukiwania serwisu YouTube, chyba że ktoś doda Twój film o statusie „Niewidoczne” do publicznej playlisty. Twoje filmy nie będą widoczne dla osób odwiedzających stronę Twojego kanału; jednak każdy, kto posiada link, może je udostępnić dalej.
Najlepsza opcja:
Jeśli korzystasz z serwisu YouTube wraz z Easy LMS, zalecamy użycie ustawienia „Niewidoczne”. Dowiedz się jak zmienić ustawienia prywatności na YouTube. Mimo to może się zdarzyć, że wyświetlane będą reklamy na YouTube.
Gdy uczestnicy uzyskają dostęp do filmu w ramach egzaminu lub kursu, mogą udostępniać link innym osobom. Jeśli chcesz uniemożliwić im to, zalecamy skorzystanie zamiast tego z serwisów Wistia, Vimeo lub Brightcove.
Wistia
Filmy w serwisie Wistia mogą być zablokowane lub odblokowane.
Odblokowane: Każdy, kto posiada link, może obejrzeć film. Jeśli usuniesz opcję udostępniania filmu, uczestnicy będą mogli obejrzeć film podczas jego odtwarzania w ramach egzaminu lub kursu, ale nie będą mieli dostępu do bezpośredniego linku w żadnym innym miejscu. Ponieważ nie widzą linku, nie mogą udostępniać filmów nikomu innemu. Dlatego ustawienie „odblokowane” jest całkowicie prywatne, zwłaszcza w połączeniu z naszą funkcją „tylko na zaproszenie”.
Zablokowane: Zablokowane filmy nie będą działać z Easy LMS, ponieważ udostępnianie linków jest możliwe tylko wtedy, gdy film jest odblokowany. Twoi uczestnicy mogą uzyskać dostęp do zablokowanego filmu wyłącznie poprzez osobny e-mail z zaproszeniem wysłany przez Wistia.
Najlepsza opcja:
Zalecamy korzystanie z opcji udostępniania linków Odblokowane podczas dodawania filmów z serwisu Wistia. Każda osoba zaproszona na Twój kurs lub egzamin może od razu obejrzeć film, ale nie może go udostępniać innym. Dowiedz się jak zmienić ustawienia prywatności w serwisie Wistia.
Vimeo
Vimeo oferuje sporo ustawień prywatności. Ustawienia te znajdziesz w swoim filmie: kliknij trzy kropki > udostępnij > ustawienia prywatności. Dwa z nich, które współpracują z Easy LMS, to:
Hasło: Uczestnicy muszą wprowadzić hasło przed obejrzeniem filmu dodanego do egzaminu lub kursu. Możesz udostępniać filmy chronione hasłem osobom niebędącym członkami serwisu Vimeo.
Ukryj przed Vimeo: Uczestnicy mogą obejrzeć film z Twojego egzaminu lub kursu, ale film nie pojawi się w kanałach i grupach na vimeo.com. Zalecamy to ustawienie.
Możesz ukryć przycisk Udostępnij we wszystkich filmach z wyjątkiem tych publicznych, co obejmuje wszystkie wymienione powyżej ustawienia prywatności.
Najlepsza opcja:
Chociaż wszystkie opcje prywatności na Vimeo dość skutecznie zapobiegają udostępnianiu filmów, ustawienie Ukryj ten film na vimeo.com zapewni maksymalny poziom bezpieczeństwa bez zakłócania dostępu z poziomu kursu lub egzaminu. Dowiedz się jak zmienić ustawienia prywatności w serwisie Vimeo.
Brightcove
Nie ma tu wiele do powiedzenia, ponieważ filmy udostępniane z serwisu Brightcove są domyślnie prywatne! Opcja udostępniania filmów nie jest dostępna, chyba że ręcznie skonfigurujesz ustawienia, aby to umożliwić, a filmy w Twoim portalu nie są publicznie dostępne.
