Alle collecties
FAQ
Is elke bloedsuikerpiek slecht?
Is elke bloedsuikerpiek slecht?

Informatie over bloedsuikerpieken

Jim Leseman avatar
Geschreven door Jim Leseman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Nee, sommige pieken zijn in orde.

Een vlakke lijn in de bloedsuikerspiegel is alleen mogelijk wanneer je helemaal niet eet (vasten). Alle voedingsmiddelen (vooral koolhydraten) verhogen je bloedsuikerspiegel, wat op zich prima is. Je lichaam zorgt voor een nauw gereguleerd evenwicht. Boven de 7 mmol/L (door voeding) is niet zo goed, dit betekent dat het lichaam meer insuline moet aanmaken om die bloedsuikerpiek te compenseren. Als dat te vaak gebeurt, moet de alvleesklier te hard werken om elke keer grote hoeveelheden insuline aan te maken. Hierdoor wordt de alvleesklier minder productief en/of reageert het lichaam steeds minder goed op lagere insulineconcentraties. Uiteindelijk leidt te vaak, te hoog, tot te weinig insuline: onvoldoende om effect te hebben.

Bovendien worden pieken in bloedsuikers ook waargenomen na inspanning en sport. Dit betekent dat je lichaam de glucose (glycogeen) gebruikt die in het lichaam is opgeslagen. Je 'verbrandt' energie.

Ten slotte, en dit is misschien niet zo goed: stress. Hoge stressniveaus kunnen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Was dit een antwoord op uw vraag?