Se gärna våra öppna lärarhandledningar
De finns fler lärarhandledningar inne i lärardelen. De hittas lätt i vänster menyn
Här följer tolv konkreta lektionstips för hur du kan integrera Binogi för att skapa en mer dynamisk, inkluderande och effektiv undervisning.
1. Quiz som formativt verktyg Använd Binogis quiz för att skapa värdefulla tillfällen för formativ bedömning. Genomför ett quiz i helklass och pausa efter varje fråga. Istället för att bara konstatera rätt eller fel, uppmuntra eleverna att motivera sina svar – särskilt om det finns delade meningar. Detta skapar en naturlig diskussion där eleverna får argumentera för sin sak och lyssna på andras perspektiv. När eleverna förklarar sina tankegångar får du som lärare en tydlig bild av deras förståelse och kan anpassa undervisningen därefter.
2. Stöd för modersmålsundervisningen Utnyttja Binogis översättningar, både ljud och text, för att aktivt utveckla elevernas modersmål. Låt elever med samma modersmål läsa quizfrågor högt för varandra. Detta stärker inte bara deras språkliga självförtroende utan befäster också ämnesspecifika begrepp på modersmålet, vilket i sin tur bygger en bro till förståelsen av de svenska termerna.
3. Arbeta med nyckelord och begrepp Skriv ut texten som hör till en video. Låt eleverna följa med i texten medan filmen spelas och stryka under de ord och begrepp de tycker är svåra eller särskilt viktiga. Samla sedan orden och skapa en gemensam begreppslista för ämnesområdet. Denna lista blir ett värdefullt stöd för eleverna i det fortsatta arbetet.
4. Kamratsammanfattningar Låt eleverna arbeta parvis med att sammanfatta innehållet i en utvald video. Att tillsammans identifiera och formulera det viktigaste stärker både deras samarbetsförmåga och ämnesförståelse. Låt sedan paren presentera sina sammanfattningar för varandra. På så sätt får de ta del av samma innehåll förklarat med andra ord, vilket kan ge nya insikter.
5. Förbered eleverna med "Flipped Classroom" Effektivisera lektionstiden genom att låta eleverna förbereda sig hemma. Dela länken till en video och tillhörande quiz som en hemuppgift. Detta "flippade" arbetssätt innebär att eleverna kommer till lektionen med en grundförståelse. Då kan ni använda den värdefulla klasstid till att fördjupa er, diskutera och arbeta med det som är svårast. För elever med ett annat modersmål ger det en fantastisk möjlighet att först bygga upp förståelsen på sitt starkaste språk.
6. Kommunikation med studiehandledare Använd kommentarsfältet i uppgiftsfunktionen för att kommunicera direkt med en elevs studiehandledare. När du tilldelar en enskild elev en uppgift kan du skriva en kommentar för att belysa ett specifikt område där eleven behöver extra stöd. Detta skapar en tydlig länk mellan ditt klassrum och studiehandledningen.
7. Quiz som "Exit Ticket" Använd ett quiz som en "exit ticket" för att snabbt få en överblick av vad eleverna har tagit med sig från lektionen. Genomför ett kort quiz kopplat till dagens ämne under de sista minuterna. Resultatet ger dig direkt återkoppling på vad som har fastnat och vad ni eventuellt behöver repetera vid nästa lektionstillfälle.
8. Interaktiv tavla för ökad dynamik När du visar en Binogi-video på en interaktiv tavla kan du pausa när som helst för att förtydliga, rita eller skriva direkt på bilden. Ringa in viktiga detaljer, lägg till förklarande begrepp eller importera en annan bild för att skapa kopplingar. Detta gör genomgången mer levande och anpassad efter elevernas behov.
9.. Skapa en gemensam start Etablera en tydlig och återkommande rutin genom att inleda ett nytt arbetsområde med en film från Binogi. Berätta först vilka nyckelbegrepp eleverna ska hålla utkik efter och visa sedan filmen. Detta ger hela klassen en gemensam grund och en förförståelse som underlättar den efterföljande genomgången och det fortsatta arbetet.
10. Underlätta repetition Repetition är en nyckel till inlärning. Med Binogi kan eleverna repetera en genomgång så många gånger de behöver. Du kan också tilldela en specifik video som en repetitionsuppgift. För att koppla Binogi till ert huvudsakliga läromedel kan du i uppgiftens rubrik skriva vilka sidor i boken som motsvarar innehållet i videon, till exempel: "Repetition: Cellens delar (se s. 45-48 i biologiboken)".
11. Tvärvetenskapliga lektioner med engelska Skapa relevanta och utmanande tvärvetenskapliga lektioner. Använd Binogis engelska version för att integrera engelska i SO- och NO-ämnena. Låt eleverna titta på en film och göra ett quiz på engelska om ett ämne ni arbetar med. Detta stärker inte bara elevernas ämneskunskaper utan utvecklar också deras förståelse och användning av engelska i nya sammanhang.
Naturligtvis finns det många fler sätt att använda Binogi i undervisningen. Det är bara att utforska.