Kom igång med videosamtal

Vad behövs för att kunna hålla videosamtal, hur du lägger upp lediga tider för video och hur du kliver in i samtalsrummet.

Sofia avatar
Skrivet av Sofia
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Använd Ahums krypterade videotjänst! Videofunktionen är smart inbyggd i ditt Ahum-konto och är helt säker, konfidentiell och integritetsskyddad.

Antingen är video ett komplement till dig som har en fysisk mottagning eller så kan du arbeta enbart med video utan en egen fysisk mottagning. Videotjänsten kräver bara en internetuppkoppling och en dator/mobil/platta med kamera och mikrofon för att fungera. Du kan med andra ord välja att jobba från hemmet, sommarstugan eller annat ställe där du kan sitta ostört.

Vi rekommenderar alla våra användare att installera och använda Google Chrome som webbläsare när ni använder videotjänsten

Nedan följer en kort guide för dig som vill använda dig av Ahums videotjänst.

OBS! Om du inte har ett terapeutkonto på Ahum kan du ansöka om det här.

Ange att du erbjuder videosamtal

1. Logga in på ditt terapeutkonto

2. I menyn till vänster, tryck på Mottagning

3. I det stora gröna fältet, klicka i rutan med texten ”Jag erbjuder videosamtal”

Lägg upp en ledig tid för videosamtal

I menyfliken Bokningar (kalendervyn) kan du längst ner under kalendern se Mötesgenskaper. Här väljer du om de tider du lägger upp som tillgängliga ska bli tillgängliga för samtal på plats på din mottagning, videosamtal, eller både- och. Om båda kryssrutorna är ikryssade blir den lediga tid som du lägger upp tillgängligt både för fysiska besök på din mottagning och för videosamtal. Det innebär att klienten får själv välja vilken mötesform hen önskar att boka.

Ändra en ledig tid som redan är upplagd i kalendern

Om du vill ändra egenskaper på en ledig tid som du redan lagt upp i kalendern går detta utmärkt. Klicka då på den lediga (gröna) tiden och bokningssidan öppnas upp. Där kan du ändra på mötesegenskaper (Video eller På plats) och priset för samtalet. Du kan även använda denna metod om önskar ändra egenskaperna för enbart enstaka tider.

Starta videosamtalet

För att komma in i ditt digitala samtalsrum när det är dags för ett videosamtal med en klient är det enklast att ta någon av dessa två vägar:

1. Klicka på mötet i din kalender. I bokningsrutan som öppnas upp, klicka på Gå med i videosession.

2. Klicka på fliken Klienter i menyn till vänster. Hitta och klicka på den klient som du ska ha samtalet med, så du kommer till klientens kort. I rutan Bokningar kan du klicka på datum/tid för det aktuella samtalet, bokningsrutan öppnas, klicka sedan på Gå med i videosession

OBS! Videorummet öppnas upp 30 minuter innan ett samtal startar.

Inne i videorummet

När du klickat in dig i videorummet så hamnar du i ett väntrumsläge tills din klient har loggat in och anslutit sig. Du kommer få ett meddelande på skärmen när din klient har loggat in.

Medan du väntar går det här bra att under Inställningar testa så att din mikrofon, högtalare och kamera fungerar.

I menyn på höger sida finns flera funktioner du kan använda under samtalet:

• Klicka på Video eller kameraikonen för att stänga av din video.

• Klicka på Mikrofon eller mikrofonikonen om du vill stänga av din mikrofon

• Öppna kalender - din kalender öppnas upp i en ny flik, så att du på ett enkelt sätt kan boka en ny tid med din klient under eller efter mötet.

• Klientprofil - klientkortet för den klient du samtalar med öppnas i en ny flik, där du bland annat kan skapa en ny journalanteckning för mötet.