Alla samlingar
Vanliga frågor & svar - för klienter
Allmänt
Hur är det att ha ett videosamtal med sin terapeut?
Hur är det att ha ett videosamtal med sin terapeut?

Vad är skillnaden mot att träffa terapeuten på fysiska besök och vad säger forskningen?

Sofia avatar
Skrivet av Sofia
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Fördelar med videosamtal

Det finns flera fördelar med att kunna träffa sin terapeut över video. Exempelvis behöver du inte ta dig till en mottagning varje gång, vilket kan spara dig både tid och energi. Det kan också bli lättare att hitta en tid som passar trots ett hektiskt schema, eftersom du inte behöver räkna med restid.

Framförallt vill vi på Ahum lyfta att samtal över video öppnar upp möjligheten för dig att hitta rätt terapeut oavsett vart du eller terapeuten befinner er rent geografiskt. Valet av terapeut behöver därmed inte längre baseras på vem som befinner sig närmast, utan snarare på hur väl en terapeuts kompetenser och erfarenheter lämpar sig att hjälpa just dig.

Det är en av anledningarna till att våra grundare startade Ahum. Ahum hjälper dig att hitta rätt terapeut med hjälp av ett matchningsverktyg där ditt mående och din problematik styr vilka förslag på terapeuter du får.


Hur är det att träffa terapeut över video?

Men hur är det då egentligen att träffa en terapeut över video? Kanske känner du en oro att relationen mellan dig och terapeuten inte blir lika bra när ni inte träffas fysiskt? Eller att tryggheten i samtalet påverkas av att ni enbart ser varandra över en skärm?

Våren 2021 publicerades en omfattande forskningstudie som undersökte effekterna av psykoterapi via video jämfört med på fysisk mottagning. Resultaten från forskningsstudien visar att det inte gör någon skillnad för behandlingseffekten om terapin sker via video eller med fysiska besök. Ahums leg. psykolog och leg. psykoterapeut Charlotte Ulfsparre har skrivit om just detta, där hon berättar mer om vanliga orosmoment och ger tips på vad man kan tänka på inför sitt första videosamtal. Läs Charlottes blogginlägg här.


Önskar du träffa en terapeut fysiskt? Självklart går det också att boka via Ahum. Du kan bläddra bland samtliga våra terapeuter här.

Fick du svar på din fråga?