Ahums KBT-Guider

Vad är en KBT-skola och hur fungerar det?

Sofia avatar
Skrivet av Sofia
Uppdaterad för mer än en vecka sedan


Vad menas med KBT-guide?

Våra KBT-guider är utvecklade så att du på egen hand kan lära dig mer om olika typer av psykisk ohälsa såsom stress, ångest, sömnproblem. Alla våra guider är digitala så att du när eller var som helst ska kunna ta del av dem.


Vad kan jag få hjälp med i en KBT-guide?

Våra digitala guider är utvecklade för att skapa självinsikt, ge verktyg och sprida kunskap inom områden som prokrastinering, stress, ångest och sorg. De kan alltså vara utvecklande för dig som exempelvis vill få verktyg för att hantera självkritiska tankar, förändra ett mönster du ogillar eller förbättra din sömn.

Om du behöver mer stöd kan du få tillgång till en terapeut som då blir tillgänglig för dig under behandlingens gång genom chatt- och/eller samtalsterapi.


Hur använder jag KBT-guiderna på bästa sätt?

Det bästa sättet att använda KBT-guiderna på är att välja den eller de guider som du tycker är mest relevant för dig, alternativt det du vill lära dig mer om. Därefter går du igenom guiden i din egen takt och lär dig mer om området, får testa om du har problem inom det området och får sedan tips på hur du kan förbättra din situation.

För att guiden ska hjälpa dig på bästa sätt är det bra att svara ärligt på frågorna och våga göra övningarna fullt ut för att skapa möjlighet till förändring. Guiderna kan också ge dig insikt i om det är något område som du har större svårigheter med, som du kanske behöver lyfta med en terapeut.


Jag har avslutat en KBT-guide, vad händer nu?

Om du har avslutat en KBT-guide kommer den att fortsätta vara tillgänglig tills din prenumeration har löpt ut. Du kan alltså när som helst gå tillbaka och göra om övningarna eller fräscha upp ditt minne om du önskar. Det går också bra att fortsätta med en annan KBT-guide om du vill det.


Får jag prata med terapeut också?

KBT-guiderna gör du på egen hand för att få insikt och verktyg för att hjälpa dig till ett bättre mående. Det ingår alltså inga terapisamtal i sig, men om det visar sig utifrån KBT-guiderna, att du har problem med något i livet, såsom stress, ångest, sorg eller liknande har du möjlighet att få kontakt med en terapeut. Vår kundtjänst kan hjälpa dig att hitta en terapeut som passar dina behov.


Hur startar jag en ny guide?

När du loggar in på Ahum hittar du guiderna längst ner på startsidan. Du kan även få en översikt över alla guider genom att i menyn trycka på “Självhjälp”. När du hittat en guide du vill starta är det bara att klicka på den och sätta igång.


Var ser jag mina resultat från guiden?

När du fyllt i ett test eller gjort övningar där du besvarat ett antal frågor får du en rapport över dina svar. Där hittar du en översikt på ditt resultat, och dina svar i fritext. Rapporten hittar du direkt i guiden när du är klar med frågorna.


Hur ska jag tyda mina resultat?

De rapporter där du svarat med fritext är en återgivelse av vad du själv svarat. Där får du en sammanställning av dina egna tankar och reflektioner som du sedan kan ta med dig i din vardag. I några guider kommer du också få möjlighet att skapa planer för hur du ska hantera din situation framöver.

Om du svarat på ett test kommer rapporten ge information kring hur din problematik ser ut utifrån dina svar. Kom ihåg att rapporterna inte är en diagnos, utan ett sätt för dig att få insikt i om du eventuellt har en problematik som du behöver hjälp med.


Hur skapar jag ett konto?

Gå till Ahum och skapa ett konto genom att klicka på “Kom igång”. Här kan du också läsa mer om KBT-guider och digital behandling.

Fick du svar på din fråga?